Museum >
Museum Building
>
Facade & Entrance
       
       
       
       
     
     
   
     
     
     
 
Museum Building - Facade & Entrance
     
Museum facade

The translucent stone facade is one of the key elements that gives a strong iconic status to the Grand Egyptian Museum when view from afar. It makes the distinction of what is inside, and what is out, but simultaneously, in its transparency and continuity of ground surfaces which flow through the building, emphasizes the continuity of interior and exterior space. These spaces are powerful architecturally, but also fulfill an important role within the design and the life of the building.

Translucent Stone Wall approx. 600 meters tall, and 45 meters long acquiring 25 meters of alabaster stone
 
The museum will be approached through this thin veil of translucent stone that enhances and transforms the natural landscape. Approaching from Cairo, this subtly luminous surface will invite the visitors in, encouraging them to enter and explore. Arriving at the museum, the visitor will approach the museum by walking over a great piazza and viewing the large translucent stone wall, which will be in direct relation to the pyramids.
The stone facade forms an architectural edge to the desert plateau, read at a monumental scale. However, through this monumental gesture, it also makes human scale spaces around its base, as openings fold to allow people to walk or see through.
 
Entrance
As a result of the museum design, the entrance appears as a slit in the facade and the view to the entrance court is slowly revealed to the visitor. The transition space between the piazza and the entrance court is on axis with Ramses II - he appears in a fold of geometry.
 
Ramses II is the first point of reference within the Entrance Court. This shaded external space serves to orientate visitors to their desired destination. Museum visitors are invited through to the naturally lit Grand Staircase as it ascends to the main exhibition spaces. A smaller staircase leads the visitor up to Conference and Education Centers, whose foyers hover over the activity of the Entrance Court giving them a sense of identity while connecting them to the Museum experience. The Nile Park descends, from the Lands of Egypt, into the Entrance Court, indicating the opportunity available to the visitor to explore the landscape beyond. VIP, researcher and children’s gallery visitors may proceed directly to their destination via the Entrance Court.